Klamydia Test

Med en klamydia test kan du teste om, du er blevet smittet med kønssygdommen.

klamydia test til mænd og kvinder
Du kan med en klamydia test få svar efter 20 min. Bestil dem online med gratis fragt.

Mere end 50.000 danskere menes at være smittet med klamydia og hvert år konstateret der mere end 26.000 nye tilfælde.

De fleste oplever dog ingen symptomer i forbindelse med sygdommen og derfor er det ekstremt vigtigt at blive testet for klamydia regelmæssigt, hvis man er seksuelt aktivt.

Du behøver dog ikke igennem et pinligt lægebesøg for at få vished. Med en klamydia hjemmetest kan du få svar på kun 20 minutter.

Derfor er det vigtigt at blive testet for klamydia regelmæssigt

Klamydia er den mest udbredte kønssygdom i Danmark med over 26.000 nye tilfælde hvert år. Årsagen til, at klamydia er så udbredt er både, at sygdommen smitter meget nemt, og derudover oplever langt over halvdelen af alle smittede ingen symptomer i forbindelse med sygdommen.

Bestil Klamydia Test

Derfor er det også svært at fastslå helt præcis hvor mange danskere der reelt er smittet med sygdommen, da en stor del af danskerne er smittet uden at vi de det.

Selvom klamydia kan ramme alle, så er den mest udsatte målgruppe for klamydia unge i aldersgruppen 20-35 år. Alene I aldersgruppen 18 til 22 år, skønnes det, at omkring 5 % er smittet med klamydia, uden at de ved det.

Selvom at mange ikke mærker nogle gener ved klamydia, er de langsigtede konsekvenser ved at være smittet ganske alvorlige. Klamydia kan både føre til nedsat frugtbarhed for mænd og en øget risiko for at blive steril som kvinde.

Så selvom at man ikke er seksuelt aktiv for tiden eller har skiftende partnere, kan der være flere situationer, hvor det kan være klogt at lade sig teste for klamydia herunder særligt:

  • Hvis man tidligere har haft ubeskyttet sex
  • Hvis man ikke har en fast partner
  • Hvis man er kommet i et fast forhold efter længere tid som single
  • Hvis ens nuværende eller tidligere partner har været en utro
  • Hvis ens tidligere eller nuværende partner har fået konstateret klamydia

Behøver jeg at gå til lægen for at blive testet?

Det korte svar er nej! Du har dog flere muligheder: du kan både vælge at gå til din egen læge, eller du kan vælge at bestille en klamydiatest online.

Hvis man vælger at gå til lægen, vil mænd blive bedt om at tage en morgenurinprøve, og kvinder vil ved en gynækologisk undersøgelse få taget en prøve fra livmoderhalsen og en prøve fra urinrøret for at fastslå om man er smittet.

En hjemmetest har en lignende fremgangsmåde for både mænd og kvinder, men med en hjemmetest kan man selv vælge hvor og hvornår, man tager testen.

Sådan tester du dig selv for klamydia

Når du bestiller en hjemme-klamydiatest medfølger der instruktioner om, hvordan denne fungerer samt materialer til at tage testen.

En hjemmetest har en lidt forskellig fremgangsmåde for henholdsvis mænd og kvinder.

Kvinder skal tage en lille prøve fra skeden med en vatpind, imens mændene skal afgive en morgenurinprøve.

Det er meget vigtigt, at du læser manualen grundigt igennem, før du begynder at tage testen, da den vil være ugyldig, hvis du har gjort det forkert! Det tager dog hverken lang tid at læse sig igennem instruktionerne eller at tage selve prøven.

Kvinder får svar med det samme – mænd må vente 5 dage

Efter du har taget testen er du sikkert spændt på at få svar! Det er dog forskelligt, hvor lang tid man må vente, alt efter om man er en kvinde eller en mand.

Kvinder kan via en klamydia-hjemmetest få svar på deres prøve i løbet af 20 minutter. Disse test kaldes derfor også for vejledende test, men er i langt de fleste tilfælde nøjagtige.

For mænds vedkommende er det nødvendigt at sende sin urinprøve til et laboratorium for at få den endelige bekræftelse på, om man er smittet eller ej.

I de fleste tilfælde, for mændenes vedkommende, fungerer klamydiatestens æske som en frankeret returemballage, hvorfor det er ekstremt vigtigt at følge de medfølgende instrukser til punkt og prikke for ikke at beskadige testen.

Som mand får du svar på testen i løbet af 5 til 10 dage, alt efter hvornår på ugen du sender den til laboratoriet. Regn med at det tager fra 2 til 4 hverdage, før laboratoriet har testen og at der så efterfølgelige går en dags tid eller to, før du modtager svar.

Svaret kommer ligesom med den gratis hjemmetest, som en mail eller SMS med et login til en side på nettet, hvor du kan gå ind og se svaret.

Hvad gør man hvis ens test er positiv?

Hvis din test viser, at du er smittet med klamydia, er det vigtigt at komme i behandling hurtigst muligt, både for at undgå de langsigtede konsekvenser ved at være smittet samt for at undgå, at du smitter andre fremadrettet.

Du bør også kontakte dine seneste sexpartnere for at advare dem om, at du er blevet testet positiv for klamydia. Vi vil anbefale at man advarer alle partnere, som man har været sammen med inden for de seneste seks måneder for at undgå at smitten breder sig.

Selvom mange ikke bryder sig om at skulle igennem denne procedure – og have denne lidt pinlige snak – så er det vigtigt at understrege, at siden mange danskere ikke oplever nogle symptomer på klamydia, er det ikke sikkert, at den person der har smittet dig er klar over, at han eller hun selv er smittet.

Og derfor behøver det ikke at være pinligt at skulle give denne besked videre – tværtimod. Du vil sagtens kunne opleve, at folk faktisk blive både glade og lettet over at få denne besked, da det betyder at de selv kan gøre noget ved det.

Det værste man kan gøre i en sådan situation er ikke at gøre noget.

Hvordan bliver jeg behandlet for klamydia?

Da klamydia er en bakterieinfektion, skal det behandles med antibiotika. Du kan både vælge at søge egen læge for at få udskrevet den rette medicin, eller du kan vælge at bestille klamydiapiller online. Med klamydiapiller kan du blive klamydiafri på én dag ved at tage blot to piller. Du kan læse meget mere om behandling af klamydia på denne side.

Husk at tage en ekstra klamydiatest efter du er blevet behandlet

Som en sidste ting er det vigtigt at undersøge, om man er blevet kureret efter man har gennemgået et behandlingsforløb for klamydia. Den bedste måde at undersøge dette på er at tage en test 4 uger efter man har påbegyndt sit behandlingsforløb.

Alt afhængigt af hvilken slags antibiotika, man har fået udskrevet – og ens eget immunforsvar – er der en risiko for, at man i enkelte tilfælde ikke bliver helt kureret i første omgang. Vi vil derfor anbefale, at man altid har en klamydiatest liggende derhjemme både for at forebygge eventuel smitte, samt for at kunne tjekke om en eventuel behandling har virket efter hensigten.

Flere kilder om emnet

http://doc24.dk/klamydia-test/

http://www.sexogsamfund.dk/kommuneportalen/stoette-til-indsatser/klamydia-hjemmetest.aspx

https://www.apoteket.dk/sygdom/koenssygdomme/klamydia