Hvad er Klamydia?

Klamydia er en meget almindelig kønssygdom i Danmark, som overføres via seksuel kontakt.

Sygdommen er en bakterie, som hedder chlamydia trachomatis, og hvis denne bakterie kommer op i kvindens urinrør, skede eller livmoderhals eller i mandens urinrør, kan den udvikle sig, hvilket kan føre til farlige sygdomme.

I Danmark bliver der hvert år påvist ca. 25.000 tilfælde af klamydia. Desværre er der rigtig mange, som ikke lader sig teste, og derfor frygter man, at antallet af smittede danskere om året reelt er på det dobbelte.

Hvad er symptomerne på klamydia?

Mange er i tvivl om, hvordan klamydia smitter, og hvor stor risikoen er. Sygdommen smitter ved, at du har direkte kontakt med en anden persons slimhinder. Slimhinder findes i munden, endetarmen, penis og i skeden.

Du kan ikke smitte fra munden, så et kys er ganske harmløst. Dog kan du godt blive smittet ved at have oralsex eller analsex, eller hvis du rører ved en andens kønsorganer og derefter ved dine egne. Af samme årsag kan du sagtens blive smittet, både når du har sex med det modsatte køn, men også ved sex med det samme køn.

Der skal altså ikke meget til, og det gælder derfor både om at forebygge kønssygdommen ved at bruge beskyttelse samt at holde øje med symptomer og lade dig teste løbende for at minimere risikoen.

Læs andre relevante kilder:

http://doc24.dk/hvad-er-klamydia/

http://www.netdoktor.dk/sygdomme/fakta/klamydia.htm

http://www.psykeogsex.dk/klamydia01.htm